10 Color Theory Basics Alle bør vide

Farvevalg definerer et værelse. Billede Via: Kati Curtis Design

De fleste af os er ikke indenrigsarkitekter ved handel, og det er okay. Uanset om du tænker på indretning som en fornøjelig hobby eller et nødvendigt onde, der hjælper med at holde dit hjem udstillet præsentabelt, kan det til tider være svært at forstå branchens lingo. Når alt kommer til alt, hvor ofte hører du om Tertiære Farver, alligevel?

Hos Freshome sigter vi på, at vores indhold er tilgængeligt for alle, der er ingen universitetsgrad påkrævet. Så i dag går vi tilbage til det grundlæggende. Gear up for en lille Design 101. I dette indlæg vil vi tackle farverteoriets grundlæggende, at alle designentusiaster bør vide.

Når du har læst, skal du sørge for at gemme dette link et sted, der er let tilgængeligt. Det kommer til nytte næste gang du ikke er helt sikker på om du har valgt den rigtige malingfarve.

Forståelse af farve teori vil gøre dine design projekter meget lettere. Billede Via: Caitlin Wilson

1. Sådan bruges farvehjulet

Ligesom trigonometri er farvehjulet sandsynligvis en af ​​de ting, du lærte om som et lille barn og havn, der er tænkt på siden. Men for virkelig at forstå farve, må du muligvis støv nogle af den viden.

Enkelt sagt, farvehjulet giver en visuel repræsentation af hvilke farver der passer fint sammen. Det fjerner alt det guessarbejde, i det væsentlige. De fleste modeller består af 12 farver. Men i teorien kunne farvehjulet udvides til at omfatte et uendeligt antal nuancer.

Don't bekymre dig, hvis du har det, jeg har kun husket farvehjulet endnu. Der er mange måder at få adgang til det digitalt. Paletton er et websted, der giver dig mulighed for at oprette dit eget farveskema fra din computerskærms komfort og ColorSchemer tilbyder de samme muligheder i en app, der er tilgængelig til iPhone.

Farveløbet er afgørende, når man forstår farveteori. Image Via: University of Makeup

2. Hvad er de grundlæggende farver

Vi vedder på, at nogle af jer læser det sidste afsnit og gik, "Ja"? Hvordan er der 12 farver i farvehjulet? Der er kun 7 farver i regnbuen. , Sandt Men stol på os, der er i virkeligheden mindst 12 nuancer på hvert farvehjul. Her er hvordan tingene går ned:

  • Primære farver: Rød, blå og gul. Kan ikke laves ved at blande andre farver.
  • Sekundære farver: Orange, Lilla og Grøn. Kan laves ved at blande de primære farver sammen.
  • Tertiære farver: De seks nuancer, der kan laves ved at blande primære og sekundære farver.

Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, når det kommer til at dekorere et farverigt interiør, er en af ​​disse 12 ofte et godt springende punkt. Vælg en, og det vil hjælpe dig med at indsnævre dine valg, indtil du afregner den nøjagtige nuance, du elsker.

Primær og sekundær farver lyser øjeblikkeligt ethvert rum. Tammara Stroud Design

3. Ændring af farver med neutrale:

Når du har valgt en grundlæggende farve, er det nemt at oprette mange forskellige versioner inden for samme familie. Alt du skal gøre er at kombinere den farve med en neutral for at gøre den lysere eller mørkere. I interiørdesign er dette kendt som farvetone, skygge og tone.

  • Tint: Den handling at belysning en farve ved at tilføje hvid til det.
  • Skygge: Handlingen med at mørkere en farve ved at tilføje sort.
  • Tone: Lidt mørkere en farve ved at tilføje grå.

Mange kunstnere anbefaler at eksperimentere med farve ved at blande malinger, indtil du har en fornemmelse for, hvordan drastisk nøytrale vil påvirke en farve. Men hvis du ikke har adgang til kunstforsyninger, kan du nemt se et eksempel på farvning og skygge ved at gå til din boligforbedringsbutik og hente nogle få af disse prøvefarvepaletter.

Opret tints og nuancer ved at tilføje neutrale til din base farve. Image Via: Hughes Design Associates

4. Forstå farve temperatur

Du har måske hørt farver beskrevet som at have en temperatur. En spisestue kan blive pyntet i varme toner, mens din ven måske har valgt en kølig farve for at afslutte hendes soveværelse. Disse temperaturer beskriver også hvor farven falder på farvehjulet.

Røde, appelsiner og guler beskrives ofte som varme farver. De er typisk mere levende og synes at give en følelse af livlighed og intimitet til et rum. I modsætning hertil er bluespurples og de fleste grønne de kølige farver. De kan bruges til at berolige et værelse og bringe en afslappet stemning.

Når du vælger farvetemperatur for et mellemrum, skal du også overveje størrelsen. Brug af en varm farve i et stramt rum kan få tingene til at føle sig lidt klaustrofobisk. Men ved at bruge kølige farver i et rummeligt rum, kan tingene føles skarpe.

Brug varme farver til at opmuntre til livlig samtale. Billede Via: Axis Mundi

5. Supplerende farveskema

Når det kommer til farveskemaer, er gratis det enkleste. Den bruger to farver, der sidder modsat hinanden på farvehjulet. Typisk fungerer en farve som den dominerende skygge og den anden som en accent. Dette betyder kombinationer som rød og grøn, blå og orange eller gul og lilla.

Denne farvekombination er ekstremt høj kontrast, hvilket betyder, at den bruges bedst i små doser, og når du vil henlede opmærksomheden på et bestemt designelement. Du kan bruge det til at gøre dit pulver værelse pop eller for at give ekstra livskraft til dit hjemmekontor.

Hvis du vælger et gratis farveskema, skal du virkelig omfavne neutrale. De vil give et sted for dit øje at hvile og holde dig fra at blive overvældet i rummet.

Brug neutrale til at afbalancere den høje kontrast i en gratis ordning. Billede Via: Katie Rosenfeld Design

6.Split-kompletterende farveskema

Hvis du kan lide ideen om et gratis farveskema, men er bange for at det kan være lidt for dristigt for din smag, er split gratis et sikrere valg. For at gøre dette farveskema, skal du først vælge din base skygge. Derefter valgte i stedet for at vælge farven direkte modsat af din base de to nuancer på begge sider af den modsatte farve.

Disse to nuancer vil give en tiltrængt sans for balance i rummet. Du får stadig den visuelle virkning af fed farve, men du vil kunne indarbejde mere af det i stedet for at stole tungt på neutrale for at roe rummet.

Split-gratis fungerer bedst, når du bruger din base farve som den dominerende. Men i stedet for at vælge en mættet skygge, skal du forsøge at fokusere på en farve, der er mere dæmpet. Derefter skal du være fed med dine to andre nuancer i rummets accentstykker.

Split-Complimentary farveskemaer er ofte roligere versioner af deres gratis modparter. Billede Via: McCroskey Interiors

7. Analog farveskema

Den analoge farveskema refererer til at bruge tre farver i træk på farvehjulet. Typisk vil to farver enten være primære farver med den tredje skygge som en blanding af de to og en sekundær farve. For eksempel kan du vælge rød, orange og gul eller rød, lilla og blå.

Nøglen til at bruge dette farveskema er vellykket. Igen kommer 60-30-10-reglen til spil. Du vil vælge en farve til at være den dominerende nuance, en til at understøtte den dominerende, og den tredje, mest levende farve som en accent.

Interessant kan du også oprette et lignende farveskema ved hjælp af neutrale. Det kaldes typisk som et monokromatisk farveskema. Du skal blot vælge sort, hvid og grå i stedet for lysere nuancer.

Bliv i et afsnit af farvehjulet for at skabe et afslappende udseende. Billede Via: Morosco Byggeri

8. Triadic Color Scheme

Triadiske farveskemaer, der også omtales som en triade, refererer til at bruge tre farver med ens plads mellem dem på farvehjulet. De tre primære farver (rød, blå og gul) er et perfekt eksempel, ligesom de tre sekundære farver.

Denne type farvearrangement er ofte meget fed. Da farverne er i så høj kontrast, og der anvendes rene nuancer, vil du oftest se denne ordning i børns soveværelser eller legepladsområder.

Når du bruger farver, der er så livlige, er det altid vigtigt at overveje de rum, der er i nærheden. Du vil ikke sætte to forskellige triadiske farveskemaer ved siden af ​​hinanden. Det ville være for travlt. I stedet skal du sørge for, at værelserne ved siden af ​​dit triadiske rum er roligere og for det meste neutrale.

Dristigheden af ​​en triadisk ordning gør det til det perfekte valg for et barns værelse. Billede Via: Wen-Di Interiors

9. Tetradisk farveskema

Efter den triadiske ordning bliver tingene lidt mere komplicerede. Vi fortsætter med at afbalancere fire farver i rummet. Den tetradiske ordning, der også omtales som et rektangelskema på grund af den form, det gør på farvehjulet, fokuserer på at bruge to forskellige par gratis farver.

I denne ordning spiller farvetemperatur en meget vigtig rolle. Prøv at sikre dig, at du vælger to varme farver og to kølige farver for at fylde rummet i stedet for et ulige tal. Brug af en lige mængde af begge vil hjælpe med at skabe balance i rummet.

Det er også vigtigt at variere, hvordan vi ser farverne. Se efter mønstre, der falder ind under dit farveskema, og tøv ikke med at blande dem blandt dine faste stykker. Hvis du bruger alle faste stoffer, vil rummet virke overdrevent mættet, men for mange mønstre vil kollidere, så fokus på at vælge en eller to for at hjælpe med at bryde op i rummet.

Balancering af varme og kolde farver er afgørende i et rektangulært farveskema. Image Via: John David Edison Interior Design

10. Kvadratisk farveskema

Det firkantede farveskema svarer meget til rektangulært i både nummer og navn. Det bruger fire nuancer, men i stedet for at fokusere på modstående par, er farverne jævnt fordelt gennem farvehjulet.

Uanset hvilke farver du vælger, vil denne ordning bestå af en primær, en sekundær og to tertiære farver. Varier intensiteten af ​​de fire farver ved at gøre to nuancer mere neutrale og to lidt dristige.

Igen, ligesom den tetradiske ordning, vil du være opmærksom på at opnå lige mange varme og kølige farver. Men i stedet for at være lige opmærksom på begge farvepar, skal du vælge en skygge for at dominere rummet og bruge de tre andre som accenter.

Bland mønstre og faste stoffer for at tilføje visuel interesse. Billede Via: Rachel Reider Interiors

Nogle gange kan interiørdesign lingo virke som sit eget sprog. Ingen kunne bebrejde dig, hvis du taler om møbler, layouter og indretning, gør dit hoved til at spinde. Der er så mange vilkår! I et forsøg på at gøre design tilgængeligt for alle, har vi gennemgået nogle grundlæggende teorier om grundlæggende teori. Brug dette som vejledning, før du starter dit næste projekt, og du vil kunne navigere det som en proff.

Har vi savnet nogle vigtige farve teori emner? Er der andre grundlæggende designelementer, som du gerne vil have os til at udforske? Lad os vide i kommentarerne.

Forfatter: Simon Jenkins, E-Mail

Efterlad Din Kommentar