10 inspirerende og arkitektoniske lektioner fra Zaha Hadid

Født i Bagdad i 1950, britisk-irakisk Zaha Hadid er den første kvindearkitekt for at vinde den prestigefyldte Pritzer-pris, som hun gjorde i 2004. Hendes barndom oplevede Baghadads bedre dage uden strid og krigsførelse. Der deltog hun i en religiøst varieret katolsk skole og blev instrueret på fransk af nonner. Hendes far var politiker, og det blev antaget og forventet, at hun ville videreføre sine uddannelser. Hun deltog i American University i Beirut, hvor hun studerede Math. Hendes familie flygtede landet efter at Saddam Hussein kom til magten og krigsudbrud med Iran. I 1972 flyttede Hadid til London og indskrev den Arkitektoniske Foreningskole for Arkitektur. I 1980 åbnede hun sit eget kontor, som viste sig en smule udfordring; i starten var hendes ideer mere efterspurgt end hendes aktuelle design.

I dag er hun godt æret og i spidsen for arkitektonisk design. Hun har brudt gennem glasloftet, og hendes moderne, banebrydende filosofier har hjulpet hende til at skubbe grænserne for arkitektur og design. I dag beskæftiger firmaet 350 medarbejdere og har håndteret 950 projekter i over 44 lande.

1. "Arkitektur handler virkelig om trivsel. Jeg tror, ​​at folk vil føle sig godt i et rum ... På den ene side handler det om ly, men det handler også om fornøjelse. "

Hadid, samtidig med at han betragtes som en ærbødig arkitekt, har også forgrenet sig til interiørernes verden. Hendes konstante søgen efter en æstetisk vision omfatter alle områder af design, fra den store udvendige af hendes arkitektur til interiør og møbler. Interiøret er blot en anden udvidelse af ydersiden. Hendes indvendige talent ses på The Hotel Puerta America i Madrid, hvor Hadid og andre renownarkitekter blev bestilt til at designe forskellige værelser inden for hotellet.

2. "En af de ting, jeg føler mig overbeviste om at sige, at vi kan bringe spænding og udfordringer til folks liv. Vi vil have dem til at kunne omfavne det uventede. "

Phaeno Science Center, et interaktivt videnskabscenter, der ligger i Wolfsburg, Tyskland, er et perfekt eksempel. I 2000 deltog Zahid i og vandt en arkitektonisk designkonkurrence om bygningens design. Centret åbnede omkring fem år senere og huser over 250 interaktive udstillinger fra Ansel Associates, Inc. Den forbløffende betonstruktur designet af Zaha Hadid, hendes tyske forbund, Mayer Bährle arkitekter og Adams Kara Taylor er blevet beskrevet som et "hypnotisk arkitekturværk - Den slags bygning, der fuldstændig forvandler vores fremtidssyn. "

Klogt "bygger bygningen effektivt på betonstænger, der gør det muligt for Autostadt at passere uden at skulle blande sig i bygningen. Phaeno er forbundet med Autostadt via en metalbro, der nås af rulletrapper og trapper på hver side. Undersiden af ​​Phaeno er belyst og stilterne er også. "

3. "For en kvinde at gå ud alene i arkitekturen er stadig meget, meget hårdt. Det er stadig en mands verden. "

Hendes tanker om rumlige problemer er, hvad der skiller hende fra mængden - både mænd og kvinder. BMW Central Building var baseret på arkitektens overbevisning om, at en bygning er et rum, der er multifacetteret og multidimensionalt. Her geninterpreterer hun et traditionelt kontor. Bygningen og dens funktioner bliver et mere "dynamisk, engagerende nervecenter". Hendes fluiditet overskrider den traditionelle blå krave / hvide krave rumlige divisioner, der effektivt slører barrieren.

4. Hadid var påvirket af hendes tidlige barndom "på landsbyer i mosen i det sydlige Irak. Skønheden i landskabet, hvor sand, vand, bygninger og mennesker på en eller anden måde flød sammen. "

Maggie Centrene i Fife, Skotland gør netop dette ved at blande det naturlige og det menneskeskabte. Bygningen var designet til at tilbyde et beskyttende miljø, et paradis for kræftpatienter. Beliggende ved siden af ​​Victoria Hospital ligger centret ved kanten af ​​en hul, omgivet af dejlig løv og landskab, der blander menneskeskabte, moderne bygninger og teknologi med naturen.

5. "Der er 360 grader. Hvorfor holde fast ved en? "

For at tilføje mangfoldighed til hendes arkitektoniske projekter afsluttede Zahid i 2002 skibspringens bygning ved Innsbruck, Østrig. Zahid beskriver ski jump som "Et kort stykke funktionsdygtigt design, et instrument til højtydende sport, formet med matematisk præcision." Hun skabte dette til "udvikle en sømløs hybrid. Samlingen af ​​elementer blev løst i naturens natur og udviklede en sømløs hybrid, hvor dele er jævnt artikuleret og smeltet sammen i en organisk enhed. "Arkitekturen skal sees og nytes fra mange vinkler. Hadid bryder igennem, ikke kun glasloftet, men alle de barrierer, der opstilles af traditionelle vægge og gulve. Hvad kunne bedre afspejle Hadids rumlige filosofi end et olympisk skihoppe?

6. "Du ser hele tiden mere etablerede og respekterede kvindelige arkitekter. Det betyder ikke, det er let. Sommetider er vanskelighederne uforståelige ... I praksis oplever jeg stadig modstand, men jeg tror, ​​det holder mig fokuseret. Måske var det min flamboyance snarere end at være en kvinde, der giver mig en sådan beslutsomhed at lykkes, men jeg har altid været bestemt "

På trods af Hadids succesniveau, som hun er taknemmelig for, hævder hun, at det har været og fortsætter med at være en meget lang kamp. Hun ser stadig sin retfærdige andel af afvisning, som hun hævder holder hende på plads og hjælper hende til at tænke på ting og skabe ting på en anden måde. Millennium Center tager besøgende på en rejse gennem 3 aspekter af sindet - input, proces og output. Her bliver gulve og vægge og andre arkitektoniske elementer "trukket fra et sammenhængende rum til at rumme et væld af tankevækkende stimuli."

7. "Jeg tror virkelig på ideen om fremtiden."

Arkitekturen er fremadrettet og fremadrettet. Alle de største arkitekter har haft denne moderne, banebrydende vision. Hoenheim-Nord Terminal i Strasbourg, Schweiz blev skabt for at ekko bevægelsen af ​​alt - folk, cykler, biler og sporvogne. Sammen danner de en konstant skiftende, men tydelig afgrænset helhed.

8. "Du er ikke begrænset til at se på et rum på en bestemt måde. Du kan virkelig meander rundt. "

Et andet eksempel på bevægelighedens og rummets flydende bevægelighed er Hadids oprettelse af det olympiske akvatiske center i London i England, som var stærkt påvirket af vandbevægelsen. Det blev oprettet for at ligne bevægelsen af ​​en bølge med et bølgende tag, der fejer op omslutter puljerne med en "samlende gestus".

9. "Det er utilstrækkeligt for arkitekturen i dag at implementere en eksisterende bygningstypologi direkte; det kræver i stedet arkitekter at omhyggeligt undersøge hele området med nyt indgreb og programmatisk rum. "

Vitre brandstation blev oprettet for at udfylde et tomt tomrum skabt af en ødelæggende ild i 1980'erne. Bygget i et landskab med eksisterende fabrikker, blev brandstationen bygget til at definere i stedet for at optage plads. Det repræsenterer et øjeblik frosset og klar til at eksplodere. Brændstationen er ikke længere anbragt i bygningen, men i stedet er det hjemsted for et stole museum.

10. "Du behøver ikke altid at vise kunst i hvad der hedder en hvid boks. Du kan have en slags kompleksitet inden for en udstilling, der faktisk respekterer kunsten også. "

Rosenthal Center for Moderne Kunst i Cincinatti, Ohio var det første projekt, der skulle udfyldes af Hadid og det første museum i USA, der skulle tegnes af en kvinde. Hendes ide var at bringe byen ind i bygningen, en åben "urban tæppe", velkommen til alle. Hun ønskede at bringe samtidskunst til dem, der ikke var vant til eller udsat for sådanne. På bagsiden af ​​museet har hun skabt en kulisse som om gulvtæppet er rullet ud - en slags flyvning af fancy, så besøgende kan se alle disse forskellige rum. Hendes ønske om at bevæge sig væk fra den "hvide terning", som vi tænker på, når vi tænker på arkitektur. Her er bevægelse og lysflow, der giver hvert galleri og udstilling en unik følelse.

Stærkt viljestyrke og fejdigt Zaha Hadid er blevet kaldt svært at arbejde sammen med andre, men hendes klare, definerede og fremadrettede vision kombineret med sin faste beslutsomhed har givet hende som ikke kun en af ​​verdens førende kvindelige arkitekter, men en af verdens førende arkitekter. Hendes visioner fortsætter med at overskride tid, bevægelse og rum og vil i mange år fremover.

Forfatter: Simon Jenkins, E-Mail

Efterlad Din Kommentar