10 inspirerende lektioner fra "Den vigtigste arkitekt i vores tidsalder": Frank Gehry

Født i 1929, Frank Gehry blev født Frank Owen Goldberg i Toronto Canada. Den canadisk-amerikanske Pritzker-prisvindende arkitekt baseret i Los Angeles er blevet æret som "den vigtigste arkitekt i vores alder"Ved Vanity Fair.

Gehrys arkitektoniske fascination begyndte, da han var et lille barn, da han ville bygge små byer fra træskrab med sin bedstemor. Sammen underholdt de sig selv i timevis, mens de skabte små, imaginære huse og futuristiske byer på stueetagen. De små skiver af træ kom fra hans bedstefar's hardware butik, hvor han tilbragte mange lørdag morgen. Et kreativt barn, han brugte meget tid på at tegne med sin far. Hans mor introducerede ham til kunstens verden. Ifølge Gehry troede hans far at han var drømmer, men det var hans mor, der skød ham.

I 1947 flyttede Frank til Californien, hvor han fandt et job som en lastbilchauffør og indskrevet på Los Angeles City College. Han ville efterhånden graduere fra University of Southern California's Arkitektskole, men det tog et stykke tid for ham at finde sin lidenskab. Han tog en stab på radio, der annoncerede og forsøgte kemiteknik, og hævder at have været forfærdelig på begge. Mens han søgte efter sine interesser og lidenskaber, huskede han sin elskede af kunst, gik på museer, betragtede malerier og lyttede til musik - alle de ting, som hans mor havde introduceret til ham som barn. Dagens bedstemor og blokke kom tilbage til ham. Dette drev ham til at prøve nogle arkitektur klasser.

I 1952 giftede han sig med Anita Snyder, og i 1956 ændrede han sit navn til Frank O. Gehry. I 1954 aflagde Gehry øverst i sin klasse med en Bachelor of Architecture-grad fra University of Southern California. 1954. I efteråret 1956 flyttede han sin familie til Cambridge, hvor han studerede byplanlægning på Harvard Graduate School of Design, men forlod, før programmet blev færdiggjort. Hans fremtidsrettet ideer om socialt ansvarlig arkitektur var under realiseret. I 1966 skilt han og Snyder. I 1975 giftede han sig med panamanske Berta Isabel Aguilera, til hvem der stadig er gift. Han har to døtre fra sit første ægteskab og to sønner fra sit andet ægteskab.

1. Arkitektur bør tale om tid og sted, men længes efter tidløshed.

Arkitektens eget hjem i Santa Monica er ofte citeret som et perfekt eksempel på hans type arkitektur. Huset, som blev renoveret i 1978, synes at være påvirket af disse lørdag morgen ture til sin bedstefar's hardware butik med sin brug af umalet plywood og bølgepapet og andre tilsyneladende "utilitaristiske" materialer.

Det var det arbejde, han gjorde på sit eget hus, der bragte ham anerkendelse igennem det store arkitektoniske samfund. Gehry siger i en film om sig selv, at "det var behageligt og havde en lille have, og vi havde råd til det. Da jeg købte det, indså jeg, at jeg var nødt til at gøre noget for det, før vi flyttede ind. Jeg elskede ideen om at forlade huset intakt og ikke gnide med det. Jeg kom med ideen om at opbygge det nye hus omkring det. "Gehry begyndte at omarbejde arkitekturen, forlader det oprindelige hus næsten intakt og bygget rundt det, så det blev et hus i et hus. Dette hus var Gehrys måde at samle sin kærlighed til kunst og hans voksende tillid som arkitekt.

Hans kærlighed til Picasso og kubisme blev udtrykt i formen af ​​vinduer og kæde-link hegn, der omgiver sit eget hjem meget som det ville være i fremtidens bygninger, der ville bringe ham anerkendelse og verdensomspændende anerkendelse.

2. Lad oplevelsen begynde!

Grundlagt i 1900 af en gruppe af private borgere somArt Museum of Toronto, Museet blev omdøbt til 1919 som kunstgalleriet i Toronto, og endnu en gang omdøbt til kunstgalleriet i Ontario (AGO) i 1966. Den nuværende placering daterer til 1910, da galleriet blev testet ejendom kendt som Grange, en historisk georgisk herregård bygget i 1817. I 1920 tilladt museet Ontario College of Art at lægge en bygning på campus. 2004-renoveringen ville omfatte ødelæggelsen af ​​den postmoderne 1992 bygning.

AGO genåbnet i november 2008. Noterbare elementer i den udvidede bygning omfattede en ny indgang tilpasset galleriets historiske Walker Court, Grange og en ny fire-etagers sydfløj beklædt i glas og blå titanium med udsigt over både Grange and Grange Park . Det mest karakteristiske element i designet er glas- og træfacaden. Den udvidede ekspansion modtog stor anerkendelse, især for fastholdelsen af ​​dens design. En redaktionel i Globe Mail henvist til det som et "tilbageholdende mesterværk" og bemærkede, at "Mr. Gehrys geni ligger i hans klare tilpasning til usædvanlige omstændigheder. "

The Toronto Star kaldte det "det nemmeste, mest ubesværede og afslappede arkitektoniske mesterværk, som denne by har set." Og Washington Post hævdede, at "Gehrys ægte præstation i Toronto er omprogrammeringen af ​​en kompliceret amalgam af gamle rum. Det er ikke sexet, som titaniumkurver, men det er vigtigt for projektet. "New York Times sang også sine ros. "I stedet for en tumult skabelse kan dette være en af ​​Mr. Gehrys mest blide og selvstændige designs.Det er ikke en perfekt bygning, men dens bølgende glasfacade, der fremkalder et krystalskib, der løber gennem byen, er et mesterligt eksempel på hvordan man kan trække vejret i en stiv gammel struktur. I stedet for at nedbryde det gamle museum, sprang Mr. Gehry omhyggeligt nye ramper, gangbroer og trapper gennem originalen. "

3. Dit bedste arbejde er dit udtryk for dig selv. Nu er du måske ikke den største, men når du gør det, er du den eneste ekspert.

Af denne bygning hævdes den store arkitekt Philip Johnson, der rejste til Bilbao udelukkende for at se det store arkitekturstykke, at have bristet i tårer og proklamerede Gehry for at være "den største arkitekt vi har i dag." Johnson erklærede senere strukturen " den største bygning i vores tid. "Det er helt en erklæring af enhver standard og en større en, der kommer fra en af ​​verdens førende og mest anerkendte arkitekter. Når man spurgte for nylig af Vanity Fair Magazine, som er den vigtigste bygning i moderne arkitektur i dag siden 1980, toppede Geggenheim Museum i Bilbao listen.

Som hans forgænger, Frank Lloyd Wright, der også bygget et Guggenheim museum, anses Gehry for at være den mest indflydelsesrige arkitekt af hans tid. Ligesom Frank Lloyd Wright har Frank Gehry også steget til kendis status. Museet har ændret folks opfattelse af museer, om forbindelserne mellem kunst, arkitektur og indsamling.

4. Beskeden, jeg håber at have sendt, er blot et eksempel på at være dig selv.

8 Spruce Street er Mr. Gehrys første skyskraber, det højeste luksusboligtårn i byens historie. 76-bygningen huser en ny offentlig grammatikskole og en etage af hospitalsydelser, som blev beskrevet af The New York Times som "en ulige kobling af private og offentlige interesser, der var et resultat af politisk hesthandel frem for en åbenbar fordel, der ville være opnået fra så tæt et forhold mellem de to. "

Tårnet i skylinen er særligt betagende, når fra Brooklyn havnefronten. På trods af den utroligt moderne facade har bygningen en beroligende gammeldags stemning. Designet af bygningen er beskrevet af New York Times "om at bringe den samme følsomhed - fokus på raffinerede teksturer, dyrkning af en følelse af, at noget er blevet formet af en menneskelig hånd - til den digitale tidsalder."

Bygningen ser ud til at bevæge sig, snoede, spinde, spiral, konstant forandre sig, da den stiger mod himlen. Ydersiden blev bygget med 10.500 individuelle stålplader, næsten alle helt forskellige i form. 8 Spruce Street blev skabt ved at bruge den samme slags computer modellering, som han brugte til Guggenheim Museum Bilbao, Spanien, mere end et årti tidligere.

5. Flydende arkitektur. Det er som jazz - du improviserer, du arbejder sammen, du spiller af hinanden, du laver noget, de laver noget ...

Walt Disney Concert Hall i downtown Los Angeles, ser alt andet end gammeldags. Den overdådige facade, der er konstrueret af børstet rustfrit stål, ser ud til at klappe og springe og pope som fyrværkeri. Disse paneler synes at danse lige ud af jorden og ind i himlen, som om de blev skabt af musikken, ikke for musikken.

Bygningen, der anses for at være en af ​​Gehrys vigtigste, er godt knyttet til byen Los Angeles, hvor den indtager en fuld blok nær Dorothy Chandler Pavilion, en forgyldt senmoderistisk bygning, der plejede at huse både Philharmonic og Academy Awards.

6. Jeg ved, at jeg tegner uden at tage min pen ud af siden. Jeg fortsætter bare, og at mine tegninger, jeg tænker på dem som scribbles. Jeg tror ikke, at de betyder noget for nogen bortset fra mig, og så i slutningen af ​​dagen, i slutningen af ​​projektet, ruller de ud disse små tegninger, og de er forbandede tæt på, hvad den færdige bygning er, og det er tegning…

Det kunne siges, at Frank Gehry er lige så meget kunstner som han er arkitekt. Han elsker at skitse, og det er starten på hans arkitektoniske proces. Disse skitser flyder og ændrer og udvikler sig og bliver til sidst modeller. Flere forbedringer er lavet, og så til sidst bliver hver original skitse en færdig bygning, der vil være ulig andre i den arkitektoniske verden. Han henviser til hans skitser som "tentativitet ... messiness", og dette sikrer, at kunstneren holder sig væk fra formel og gentagelse.

Hans skitser inspirerede den legendariske Sydney Pollack til at udforske dem i PBS American Masters film Sketches af Frank Gehry. Filmen udforsker Gehrys proces om at omdanne disse omhyggelige, abstrakte tegninger til konkrete tredimensionale former: færdige bygninger af titanium og glas, beton og stål, træ og sten.

7. Jeg har fået at vide, at jeg har verdens største ego, og at det manifesterer sig, når du kommer til mig a

Efter mange år med at nægte at designe en bygning i Las Vegas, gik Gehry ind for at designe Cleveland Center for Cleveland Clinic Lou Ruvo. Arkitekterne dannede et bånd med grundlæggeren, en brændeforhandler, der følte sig tvunget til at åbne en neurologisk forskningsfacilitet efter at have set sin fars kamp med Alzheimers sygdom.

Det ville vise sig, at Gehry havde sin egen personlige interesse i forskning i hjernesygdomme. En langvarig ven og analytiker, den sene Milton Wexler, så Alzheimers og Huntingtons sygdomme i livet af sin kone og tre svigerinteresser. Gehry blev enige om at designe bygningen kun, hvis Huntingtons blev tilføjet til listen over sygdomme, som det nye center ville behandle og studere.

Komplekset består af to vinger forbundet med en åben gård: Et dedikeret forskningscenter, der ligger ved den nordlige ende af bygningen, og et "for-hire" hændelsesrum, kaldet livsaktivitetscenteret, der ligger ved den sydlige ende. Den fire historik klinik mod nord indeholder lægeklinikkerne, patientrum og forskningsrum er beskrevet som en forholdsvis enkel struktur bestående af en samling stablede kasser i hvid stuck og glas.

Kontorfløjen, ligner en rystet, ubestemt samling af boksformularer. Livsaktivitetscentret er et kraftigt skulpturelt volumen gemt under et underskrift Gehry rustfrit ståltak, der blev designet som et arrangementsrum. Det kan udlejes til fester, bryllupper og specielle lejligheder med provenuet, der går direkte til centrets forskning.

8. Kreativitet handler om leg og en form for vilje til at gå med din intuition. Det er afgørende for en kunstner. Hvis du ved, hvor du skal hen og hvad du skal gøre, hvorfor gør du det?

Dansehuset i Prag var et samarbejdsprojekt med kroatisk-tjekkisk arkitekt Vlado Milunic. Bygningen, der faktisk ligner et par bygninger, blev bygget på en ledig masse ved floden. Arkitekturen, som er meget ikke-traditionel, var ganske kontroversiel på det tidspunkt. Denne moderne indfald skiller sig ud og adskiller sig fra de traditionelle arkitekturstile i landskabet; Barok, gotisk og jugendstil. Gehry oprindeligt betegnede huset Fred og Ginger, da huset ligner stærkt to dansende arm i armen, men derefter skilt væk fra at kalde det sådan, og ikke ønsker at bringe "Hollywood kitsch" til Prag.

Dansehuset blev bygget i stil kendt som deconstructivist, eller nogle gange kaldet "ny barok". Den usædvanlige form understøttes af 99 betonpaneler, hver med en anden form og dimension. På toppen af ​​bygningen står en stor snoet struktur af metal tilnavnetMedusa.

9. Tag hvad der kommer din vej. Gør det bedste med det. Vær ansvarlig som du kan, og noget godt vil ske ...

Barcelonas gyldne fiskeskulptur, kendt som Peix, er en af ​​mange offentlige kunstarter, der findes i og omkring byen. Stykket sidder i Port Olympic på bunden af ​​en stor skyskraber, Hotel Arts, en af ​​de højeste bygninger i byen. Gehry blev pålagt at bygge brikken til 1992-sommeren i Barcelona. Den store kobberfarvede fisk, fremstillet af stål, sten og glas vender ud mod havet. Kobberet danser i solen, ligesom fiskens skalaer gør som det nærmer sig vandets overflade.

Gehry har bygget store fritstående fiskeskulpturer til Minneapolis Scultpure Garden samt Fishdance Restaurant i Kobe, Japan. Gehry har meget inspireret af fisk, og har skabt en række smykker, lamper og skulpturer baseret på dette emne. "Det var ved et uheld jeg kom ind i fiskbilledet", fortalte Gehry PBS. Hans interesse blev udløst, da hans kolleger blev genskabe græske templer. "Tre hundrede millioner år før mennesket var fisk .... hvis du skal gå tilbage, og du er usikker på at gå videre ... gå tilbage for tre hundrede millioner år siden. Hvorfor stopper du hos grækerne? Så jeg begyndte at tegne fisk i min skitsebog, og så begyndte jeg at indse, at der var noget i det. "

10. Jeg kan godt lide ideen om samarbejde - det skubber dig. Det er en rigere oplevelse.

Gehry indgik i 2003 et partnerskab med Tiffany & Co. for at skabe en eksklusiv smykkesamling, der blev lanceret i 2006. Udviklet i en udsøgt forståelse af materialer og struktur, udforsker samlingen det ekspressive potentiale af ædle metaller, træ og sten. Hr. Gehrys smykker og hjemmekollektion udstråler ligesom hans bygninger vitalitet, med Tiffany klar over de spontane vendinger af arkitektens opfindsomme stil. Mange af Gehrys varemærke arkitektoniske stilarter ville oversætte smukt til armbånd, vaser, skåle, armbånd og lysestager. Et par manchetknapper minder straks om en af ​​Peix og hans andre fiskestrukturer.

Der er god grund til, at Frank Gehry anses for at være den vigtigste arkitekt i vores dag. Han er talentfuld og mangesidig. Hans kunst, arkitektur og design afspejler vores moderne æra, der ofte forbinder det både med fortiden og fremtiden. Har du en favorit Gehry bygning? Jeg må sige, at Guggenheim-museet i Bilbao er helt sikkert min, men der er noget kærligt og charmerende om "Fred og Ginger" i Prag!

Forfatter: Simon Jenkins, E-Mail

Efterlad Din Kommentar