22 unikke byggedesigner med dynamiske facader

Flytte facader er spektakulære, bringe bygninger til liv og giver dem mulighed for at omdanne efter specifikke omstændigheder og ønsker. Ikke alle dynamiske facader skiller sig ud på samme måde. Nogle designs begrænser sig til elementer, der er rent dekorative og æstetiske, mens andre også interagerer med bygningens faktiske struktur eller layout.

En af de bygninger, der har en dynamisk facade, er Eskenazi Hospital i Indianapolis. Det blev designet af Urbana Architecture, og den nye facade definerer sin nye og forbedrede nye. Installationen på facaden på hospitalet er lavet af i alt 7.000 vinklede metalplader med farver, der ændrer sig afhængigt af orienteringen. Mens man vandrer eller kører langs hospitalet, ændrer farverne og facaden skifter i farve. Panelerne skifter farve fra gul til kul eller omvendt og ændrer facadens design på samme tid.

Selv om facaden på denne flagskibsbutik designet til havne 1961 i Shanghai ikke har nogen bevægelige dele, forhindrer det ikke det at have et dynamisk og iøjnefaldende udseende. Dette var et projekt udført af canadisk studio Uufie. De formåede at skabe dette udseende ved at bruge to typer glasblokke og resultatet er en tredimensionel effekt. I løbet af dagen reflekterer facaden sollyset, mens om natten de indbyggede LED-lamper tændes, belyser gaden og giver butikken et levende udseende.

Arc en Ciel bygning designet af Barnard Buhler Architects er unik på mere end en måde. Først og fremmest skiller det sig ud på grund af sin buede form. Det sidder meget på krydset mellem to gader, så dets design skal reagere på placeringen. Men den mest imponerende detaljer om designet er den måde, facaderne blev bygget på. Bygningen lignede fra en afstand en kæmpe bogreol med farverige bøger, der indpakker rundt omkring den. Disse er faktisk farvede paneler, som svinger og skaber en farverig og legende visuel effekt. Der er også en række cantilevered bokse, der også indeholder farvede fronter. Disse er balkoner.

Facaden af ​​Kiefer Technic Showroom kan tilpasse sig klimaforholdene, blive åbne og lukkede og være i stand til at optimere bygningen som helhed eller enhederne som uafhængig struktur i henhold til de ønskede forhold inde og ude. Bygningens skal har massive mursten dækket af aluminiumsposter og overgange, der danner broer. Ydersiden er dækket af solskærmbilleder af hvidgips, der har elektronisk drevne skodder, som åbner og lukker, ændrer udseendet af hele konstruktionen. Dette var et projekt gennemført af Ernst Giselbrecht + Partner.

Hovedideen bag designet af dette spekulative kontor i Leawood, Kansas, var at skabe en bygning, der ville tiltrække højteknologiske virksomheder, og for at strukturen måtte skille sig ud fra andre med samme funktion. Arkitekterne på El Dorado kom med et design, der er helt forskelligt fra de sædvanlige kontorbygninger, hvilket giver den ene store vinduer og et meget rent og iøjnefaldende udseende. Bygningen er indpakket i glas og har facader, der gør omgivelserne til en del af den indvendige indretning med perforerede paneler placeret i en vinkel, og som let kan ændre retningen, hvilket giver facaderne en dynamisk følelse.

Nogle private boliger er også designet med bevægelige facader. Huset ligger i Miramar og designet af e | 348 arquitectura med funktionsdygtige lamelstrukturer, der gør det muligt for indbyggerne at styre indretningens atmosfære og åbenhed og dermed også kontrollere forholdet mellem disse rum med udendørs, temperaturniveauet af privatlivets fred og endda forbindelsen mellem to eller flere interne rum. Stueetagen er forbundet med udendørs gennem glidende glasdøre, mens de øvre mængder bruger et lamel system.

Torquay House er beliggende i Victoria, Australien og blev afsluttet i 2012 af Wolveridge Architects. Det er et smukt hus med et kystdesign og et tonet udseende. På den ene side giver faste betonmængder bygningen et geometrisk og noget industrielt udseende. Den modsatte ende er imidlertid helt anderledes. Facaden er dækket af en skærm af tynde træpaneler, der tilbyder privatliv til de indre rum uden at hindre synspunkterne, når de beundres inde fra værelserne.

En af de mest interessante boliger når det kommer til dynamiske facade design er Sharifi-ha huset designet af Nextoffice i Teheran, Iran. Boligen har et system med drejebokse, der udgør facaden. Dette betyder, at hver enkelt boks kan drejes for at blive åben for synspunkterne og det ydre eller være helt lukket. Denne form for fleksibilitet er nyttig, da huset kan tilpasse sig de ændringer, der følger med årstiderne. Det er også nemt at beskytte og vedligeholde huset, når du forlader i længere tid, og for at minimere vedligeholdelsesrelaterede problemer.

Ved udformningen af ​​SDU Campus Kolding til Syddansk Universitet ønskede teamet på Henning Larsen Architects, at bygningen skulle afspejle uddannelsessystemet og universitetsfilosofien. Derfor gjorde de bygningen iøjnefaldende og gav den denne interessante geometriske facade. Facaden er dækket af trekantede perforerede paneler, som faktisk er vindueskodder og kan åbnes i forskellige vinkler, der ændrer facadens udseende afhængigt af konfigurationen.

Selv om facaden af ​​Rainbow Chapel ikke er dynamisk i den traditionelle betydning af udtrykket, står den ud på en tilsvarende imponerende måde. Dette er et bryllupskapel beliggende i Shanghai, Kina. Den blev designet i 2015 af Koordination Asien og har form af en firkantet kasse med åbne sider, der afslører et cirkulært volumen indpakket i en mosaik af farvet glas. Designets fulde potentiale kan beundres indefra, hvor en smuk regnbue afsløres. Den farvede glasfasade filtrerer lyset og skaber fantastiske visuelle effekter.

MoreINSPIRATION
  • 35 Cool Building Facades Med Ukonventionelle Design Strategier
  • Perforerede bygningsfacader, der omdefinerer traditionelt design
  • Mirrored House Facades afspejler de smukke verdener omkring dem

I Beijing, Kina, er der denne gamle trykkeri, der for nylig blev renoveret og omdannet. Det var et projekt af Origin Architect færdiggjort i 2014. Beijing Offset Printing Factory er en bygning fuld af historie, der har lidt nogle store ændringer i den sidste renovering. Nogle af rummene blev nedrevet, andre blev oprettet, og forgården kan nu omdannes til et udendørs teater ved at fjerne facaden og grænserne mellem de to zoner. Hele væggen folder op og åbner på en måde svarende til en garageport, der afslører det farverige og sjove miljø bagved.

For at gøre denne bygning skiller sig ud fra sine naboer og i modsætning til de tilstødende strukturer, forestillede arkitekterne sin facade som en animeret overflade. Vi taler om Checker Box Office Complex i Teheran, Iran. Det er et projekt, der blev udviklet af Arsh Design Group og afsluttet tilbage i 2009. I modsætning til traditionelle kontorbygninger har den fuldhøjde vinduer, og privatlivet opnås gennem en række glidende træpaneler, som animerer facaden og giver den mulighed for at blive dynamisk.

Den største udfordring ved design af M9-C-bygningen i Paris, Frankrig, blandede fire forskellige funktioner. Bygningen skulle være en skole, en kulturel destination, en bolig og også en parkeringszone. Det var ikke let at styre for at finde balancen mellem alle disse funktioner og alt, hvad der var relateret, og det ville give bygningen et temmelig usædvanligt udseende og design. Dette blev gjort af BP Architectures. Facadeens geometri spiller en vigtig rolle, hvilket giver en jævn og problemfri blanding og overgang fra en funktion til en anden. Facaden, der rummer lejlighederne, har foldeskodder, som tilbyder isolering samt et ensartet udseende.

En masse bygninger lider af mangel på skygge, men dette er et problem, der blev behandlet i stil af arkitektstudenten Tyler Short ved University of Oregon. Han designet et kinetisk skyggesystem kaldet Penumbra, som består af statiske elementer, der ligner louvers. Men i modsætning til den traditionelle type svinger disse louvere ud og kan rotere i tre retninger i henhold til solens position for at tilbyde skygge. Ideen er genial og inspirerende. Dette unikke louversystem kan betjenes manuelt eller automatisk. Selv om det er udtænkt som et koncept, er systemet absolut en revolutionerende, der hurtigt kunne tilpasses mange bygningsfacader.

Et andet skyggesystem blev også designet til Xinjin Zhi Museum i Kina. Denne gang er strategien ret anderledes. Dette var et projekt af Kengo Kuma and Associates. Museerets facade ser ud til at være indpakket i flydende fliser omkring bygningen ved en usynlig kraft. På et nærmere blik er det imidlertid tydeligt, at fliserne faktisk strækkes og holdes på plads af trådstrenge. Deres rolle er at skygge den glaserede facade fra direkte sollys, og de gør det, samtidig med at museet ser sejt og interessant ud.

Den dobbelte facade af campus designet af Noiz Architects i Taiwan er resultatet af en original og genial design tilgang. Bygningens ydre skal er dækket af 4000 finner, som gør strukturen til at ligne en fisk. Dette lag er forskudt fra væggene og omslutter facaderne og giver fleksibilitet til fremtidige rør og ledninger, der kan tilføjes og modificeres uden at påvirke bygningens ydre. Disse finner giver også facaderne et tredimensionelt udseende. De er placeret i forskellige vinkler for at skabe et flydende og sammenhængende blik igennem.

Brug af vaser og planter som ornamenter til at give huset et frisk og grønt udseende er en ting, men helt dækker det ydre af bygningen med disse ting er en helt anden historie. Det lyder måske fantastisk, men der er virkelig et sådant hus. Dens facade er dækket af en grøn mur lavet af 3.500 vaser. Det skjuler temmelig meget udvendig af bygningen og skjuler sin enkle arkitektur og industrielle funktioner. Dette var et projekt udviklet af SuperLimao Studio, og holdet ønskede, at det skulle være fleksibelt og tilpasset forskellige situationer og indstillinger.

Det optiske glashus er ikke den første eller den sidste struktur, der skal udformes med et glaseret ydre. Det er dog specielt i en anden forstand. Ved design af denne moderne bolig brugte NAP Architects glassten på facaden. Dette gjorde det muligt for dem at beskytte og fordybe gården og give huset et unikt og iøjnefaldende udseende. Glasstenen facade afspejler visningen på en unik måde, ligner et maleri eller tapet, der omfatter små perfektioner og skaber interessante visuelle effekter og lysmønstre.

Når man blev bedt om at omdanne den nye Domestic Terminal på Brisbane Airport til en kinetisk skulptur, kom designstudiet Urban Art Projects med en meget interessant ide. Den ene side af parkeringspladsen, der var underlagt denne ændring, er dækket af 250.000 aluminiumspaneler. Når vinden går forbi dem, krusser hele facaden og bevæger sig.Samtidig skabes alle slags mønstre af lys og skygge. Designet bruger vind og lys til at komme til liv.

Dette er hvad arkitekterne på Jackson Clemens Burrows kaldte May Grove-bopælen. Det ligger i South Yarra, Victoria, og det blev bygget ved hjælp af et meget simpelt udvalg af materialer, der består af genbrugsrød mursten, rå cement og tømmer. Målet var at skabe et lavt vedligeholdende hjem, der ser enkelt ud, men også fuld af overraskelser. Facaden er legende med en række perforerede paneler, der fungerer som skodder. De kan åbne facaden til synspunkterne og lade mere lyse ind, eller de kan skabe interessante mønstre, mens man filtrerer lyset.

En 25 fod bred masse er bestemt ikke nok til at skabe et kunstgalleri. Eller er det? Som det viser sig, hvis du er genial kan du bygge op i stedet for ud. I tilfælde af Sperone Westwater Gallery fundet i New York, er der også et andet definerende element, der gør projektet unikt og usædvanligt: ​​en stor elevator, der rejser op og ned og viser samlingerne på skærmen. Elevatoren giver facaden en dynamisk karakter, der glider mellem gulve og tager de besøgende på tur gennem glasfacaden. Dette var et projekt fra Foster + Partners.

Glasfacader er absolut interessante, men en dækket af spejle kan skille sig ud endnu mere. Faktisk kan den også blandes lettere, afhængigt af sagen. Et perfekt eksempel er dette havnefront pavillon designet af NAS Architecture. Dens facade er dækket af over 300 spejlede flaps, der afspejler landskabet og også skaber en vejrtrækninglignende effekt, hvilket giver strukturen en organisk følelse og bringer den til liv på en unik måde.

Forfatter: Simon Jenkins, E-Mail

Efterlad Din Kommentar