Kinesisk Duplitecture - En underlig Fænomen med dybe rødder

Det er lidt svært og mærkeligt for alle andre at forstå dette, men i Kina er holdning til plagiering og kopiering ikke en af ​​fjendtlighed, men snarere en af ​​tolerance og endda anerkendelse. Copycats betragtes ikke som snyd og de straffes ikke eller bedømmes negativt. Tværtimod fejres en god kopimaskine i Kina som et talent.

Denne holdning er ikke noget nyt i denne del af kloden. Det har dybe historiske rødder knyttet til Kinas første kejser, der hedder Qin Shi Huang, berømt for sin terrakotta hær. Efter at have erobret rivaliserende kongeriger ville kejseren bygge replikaer af hvert af deres paladser i sin egen hovedstad.

The Hanoi Museum

Dette er Hanoi Museum, et berømt vartegn i Vietnam. Det blev tegnet af gmp Architekten i 2010, samme år som Kinas kunstmuseum blev gennemført. Også kaldet China Art Palace, var strukturen placeret i Pudong, Shanghai, der er et af de største kunstmuseer i Asien. De to bygninger er åbenbart meget ens, selvom der også er markante forskelle mellem dem.

Over tid blev Kina et kopi-venligt miljø, hvor imitation blev opmuntret. Efterligning blev en form for beherskelse, og vi ved nu, at den kinesiske kopierer næsten alt og det genoptages kun for telefoner eller tøj, men også for større ting. Der er denne tendens til at replikere arkitektur fra hele verden, som har fået navnet dubitecture.

Fænomenerne er et meget alvorligt spørgsmål. Kina har sine egne replikaer af berømte landemærker som Eiffeltårnet, Det Hvide Hus, Det Amerikanske Capitol, Tower Bridge og endda historiske monumenter som Colosseum, Sfinxen, Moai statuer på påskeøen, det skæve tårn i Pisa og endda Stonehenge.

Dette kan komme som en overraskelse, men kineserne kopierede endda hele byer og bragte dem til deres dørtrin. Områder som Thames Town, Venedig og endda en landsby i Østrig blev kopieret i Kina. På et tidspunkt udstedte Shanghai-regeringen en plan, der hedder "One City, Nine Towns", som i grunden betød at 10 satellitbyer ville blive bygget omkring Shanghai og hver især ville have arkitektonisk stil i en anden europæisk nation.

Notre Dame du Ronchamp

Mest kendt som Ronchamp, blev dette smukke mesterværk designet af Le Corbusier. Tanken tilbage i 1950 var at designe en ny katolsk kirke til at erstatte den oprindelige, der blev ødelagt under anden verdenskrig. Formålet med et rent design i modsætning til sin forgængers ekstravagance blev den nye kirke færdiggjort i 1954. En kopi af den blev senere bygget i Kina, men blev revet i 2008.

MoreINSPIRATION
  • Moderne Scarborough Chinese Baptist Church
  • Sovjet Aircraft Carrier blev til et kinesisk luksushotel
  • Red Town Office i Shanghai

Disse spejlbyer kopierer ikke kun originalen, men forsøger også at skabe den samme stemning. Før de påbegynder et sådant projekt, rejser de kinesiske udviklere til udlandet for at studere den by, de har til hensigt at kopiere, og for at sikre, at deres skabelse er så tro mod originalen som muligt. De genskaber både udseendet og følelsen af ​​byen.

I tilfælde af en temapark som Thames replikerede de kinesiske arkitekter layoutet af de originale såvel som de store britiske vartegn i et forsøg på at gøre denne fantasi mere troværdig og autentisk. De importerede også kulturstykker, gav gaderne engelske navne eller skabte pubber med britiske temaer. Replikversionen af ​​Venedig har endda gondoler og alle andre symboler importeret fra den oprindelige by.

Denne usædvanlige form for arkitektonisk efterligning er ulige for de andre nationer, især i betragtning af at disse byer ikke er forlystelsesparker, men egentlige kvarterer, hvor folk lever ud af deres liv. For dem er dette en måde at vise deres succes og raffinement på. Det er dog sandt, at ikke alle disse replika byer er populære hos beboere.

VitraHaus

VitraHaus-bygningen blev tegnet af Herzog & de Meuron i Tyskland som en del af Vitra Campus. Komplekset er et slags arkitekturmuseum med værker af berømte arkitekter som Frank Ghery, Zaha Hadid, Tadao Ando eller Nicholas Grimshaw. Dens design består af en række stablede kasser med skrå tag, hver med en anden orientering. Dette design blev kopieret af Sou Fujimoto Architects, da de designet et lejlighedskompleks bestående af fire husformede lejligheder stablet oven på hinanden.

Thames Town, for eksempel, er ikke det mest befolket område. Det er dog et berømt sted for bryllupsbilleder på grund af alle de replikerede kulturelle elementer som de røde telefonstøvler eller sikkerhedsvagterne klædt i britisk inspirerede uniformer.

Nogle af disse projekter blev ikke godt modtaget af deres oprindelige modstykke. For eksempel blev Ronchamp kapellet i Frankrig på et tidspunkt gentaget i Zhengzhou, og efter en række konflikter blev facaden af ​​replika revet ned.

Det er svært at sige, om denne copycat arkitektur trend har en positiv eller negativ indvirkning på Kina. Nogle kinesiske arkitekter har udtrykt deres oprør, idet fænomenerne får Kina til gradvist at miste sin identitet og historie. Kinesiske lærde udtrykte også deres bekymringer over fremtiden for kinesisk arkitektur, idet de frygtede, at dette ville føre til manglende kulturel selvtillid og originalitet.

Forfatter: Simon Jenkins, E-Mail

Efterlad Din Kommentar