Åben etageplan: En trend for moderne livsstil

En moderne åben grundplan. Billedkilde: Webb & Brown-Neaves

Tænd for ethvert hjemdesign tv-show, og du vil gentagne gange høre ordene "åbent koncept." Rive ned vægge for at skabe åbne planer for stue, spisestue og køkken er det, som åbent koncept design handler om.

For nogle rummer adskilte værelser stadig deres charme. Men mange husejere i dag tager en slædehammer til deres traditionelle gulvplaner, så de kan nyde madlavning, spise og film ser alt i ét rum.

Slank og urban åben planløsning. Billedkilde: Stocker Hoesterey Montenegro

Hvad startede denne trend

For årtier siden blev boliger bygget med den opfattelse, at hvert rum har en særskilt funktion. Du laver mad i et køkken, så det var et separat rum - ofte med en dør. Spisestuer var formelle. Stuer var til underholdende eller afslappende, og blev adskilt fra køkkenet.

Gennem 1950'erne og 60'erne oplevede homebuilders den åbne leveplan som en måde at effektivt designe et hjem ved hjælp af mindre kvadratiske optagelser. Ranch og split-level boliger blev meget populære.

I dag tager arkitektur og indretning stadig deres tegn fra økonomiske overvejelser, men de er også påvirket af kulturelle normer og et ønske om bekvemmelighed (multitasking, nogen?).

Vi har slørede kønsroller; begge forældre deler samtidig madlavning og børnepasningsansvar. Og vi lever i en teknologisk og mediebaseret verden, hvor vi ikke kun accepterer, men forventes at indhente dagens nyheder under middagen.

En åben grundplan giver mulighed for maksimalt lys i et rum. Billedkilde: Markel Design Group

Fordele ved Open Floor Planer

Open-concept levende er en favorit af mange grunde. For det første kan det gøre selv det mindste rum føles større og lysere. En lille lejlighed med et lille vinduesløst køkken fra stuen kan omdannes til et lyst rum ved at erstatte væggen med en ø eller et bord.

Underholdende er en leg med et åbent flow køkken og opholdsstue. Du kan chatte med dine gæster, mens du laver mad. Køkkenøer eller borde, der typisk bruges som rumafgrænsninger, bliver et fokuspunkt for mad og drikkevarer.

Et stort "stort værelse" er fantastisk til også at holde øje med dine små. Du kan effektivt lave mad eller udføre andre husholdningsopgaver, mens du interagerer med dine børn. Placering af et skrivebord og en computer mod en væg eller bagsiden af ​​sofaen gør rummet endnu mere multifunktionelt.

Åbne gulvplaner giver lettere samtale, men lidt privatliv. Billedkilde: Dyer Grimes Architecture

Udfordringer af åbne planer

Så meget som vi raverer om rummet, lys og strøm, som et stort åbent rum giver os, er der helt sikkert nogle udfordringer. Det er klart, at noget privatliv går tabt, når du river ned vægge og går sammen sammen. Taler i telefonen i køkkenet, mens dine børn ser TV kan være svært.

At miste vægplads til dine billeder og illustrationer er en anden god grund til at holde en væg intakt. Færre vægge betyder også færre stikkontakter; skjule ledninger i et stort åbent rum kan være vanskelig.

Endelig, hvis du hader at se et rod, kan det ikke være for dig at leve åbent koncept, medmindre du bor alene eller har roommates, som også er pæne freaks. Toy kaos eller rodet køkkener ses let i åbne planer. Opholder sig, eller i det mindste har ordentlig opbevaring, er nøglen til åbent konceptliv.

Designtips til åbne gulvplaner

Definer rum med møbler, tæpper og belysning. Billedkilde: Parkwood Homes

Brug indretning og belysning til at definere områder

Skær ud særskilte funktionelle rum ved hjælp af møbler. For eksempel placere en sofa med en konsolbord udenfor køkkenet for at afgrænse starten af ​​stuen. Yderligere definere stuen ved at placere et tæppe i midten af ​​dette rum.

Belysning hjælper også med at definere forskellige dele af et rum. Ankre et spisebord med en lysekrone, eller sæt et stort loft ventilator i midten af ​​stuen.

Hold din design stil ens i hele rummet. Billedkilde: Klopf Arkitektur

Opretholdelse Design Continuity

Det lyder måske indlysende, men det er afgørende at opretholde en æstetisk strøm gennem et åbent koncept. Grundlæggende designfunktioner som gulvbelægning og forsænket belysning bør være konsistente.

Farvepaletter i forskellige rum skal supplere hinanden. Tilføj lag med tekstur og forskellige nuancer til højdepunkter og accenter.

Hvert område skal have et sætningselement. Billedkilde: Keesee Homeplans

Opret en funktion i hvert område

Oprettelse af en standout designfunktion i hvert område hjælper ikke kun med at definere hvert rum, men også gøre dit værelse skinnende. For eksempel kan du prøve et galleri væg i spisestuen.

Hæng en overdimensioneret lysekrone i stuen eller brug zebra træ til bunden af ​​din hvide køkkenø. Hav det sjovt og giv hvert funktionelt rum en komplementær personlighed.

Hold dine synspunkter uhindret. Billedkilde: P2 Design

Hold rummet åbent

At åbne åbne visninger fra hvert område til det næste er nøglen i åbne grundplaner. Vær stilfuld, men strategisk med placering rør ikke synlinjerne med lange bogreoler eller uhensigtsmæssigt store møbler eller tilbehør.

For eksempel vil en bøglampe over sofaen, der blokerer udsigten til køkkenet, ikke give mulighed for en fri strøm af samtale. Vær også sikker på at holde vinduer og naturligt lys uhindret.

Åbne gulvplaner har helt sikkert deres ulemper, men effektiv udnyttelse af rum, multifunktionelle elementer og lysere opholdsområder gør dem til et populært valg for dagens husejere. Hvad er din præference? Tror du et stort værelse er en fantastisk måde at gå på, eller kan du lide dine vægge og privatliv?

Forfatter: Simon Jenkins, E-Mail

Efterlad Din Kommentar