Lær forskellen mellem kunst og design

Når du tænker på det, har udtrykkene "kunst" og "design" hver en klart defineret betydning. Men nogle gange bliver disse grænser slørede, og det er svært at sige, om noget hører ind i en kategori eller et andet. Nogle gange ser vi design, der er så smukke, at de kan betragtes som kunst og kunst, der også har en funktionel side, så det kunne kaldes design. Så hvad definerer hver af disse to kategorier?

Kunst kan også fungere.

Kunst har ikke noget formål og eksisterer ikke for at udføre en funktion eller være nyttig. Det ville imidlertid være forkert at antage, at kunst mangler nogen funktion overhovedet. Faktisk er der mange gode eksempler, der ville modsætte sig denne ide. selvom kunst kan betragtes som en realisering af skønhed og er beregnet til at blive beundret, kan vi ikke altid sige det, det er rent dekorativt.

Design er ment at være funktionelt.

MoreINSPIRATION
  • Forskel mellem en terrasse og en balkon i moderne tider
  • Seattle Gallery House af Olson Sundberg Kundig Allen Architects
  • Lær forskellene mellem et studie og en hems

I modsætning til kunst er design beregnet til at betjene en bestemt funktion. Det har et formål, og det skal opfylde det effektivt. For at et design skal kunne lykkes, skal det være så godt som at opfylde det tilsigtede formål og fungere som gud som muligt. Selvfølgelig er der undtagelser. Nogle kunstværker kan være mere funktionelle end nogle designs, men det ændrer ikke den generelle karakter af hver af disse kategorier.

I arkitekturen udgør de to udtryk en duo.

På arkitekturområdet fremstår kunst og design ofte sammen, da en bygning skal have et effektivt design og layout, men det skal også se smukt ud og være æstetisk tiltalende. En bygning har tilstrækkelig opbevaring, der har et godt layout, der har en funktionel intern opbevaring kan betragtes som en bygning med et godt design. Men designet er ikke nok til bygningen at være fantastisk. Det har også brug for kunst at se smukke ud. Det er derfor på et tidspunkt, at barrierer og opdelinger mellem kunst og design var udsat for et ønske om at blive elimineret.

Kunstner vs håndværkere.

Udover kunsten mod designdiktotomi er der også problemet med begreberne kunstner og håndværker og forskellene mellem de to. Det er vanskeligt at gøre en klar sondring mellem de to udtryk, som i hele historien ved vi, at der har været kunstner og håndværkere, men vi ved også, at nogle kunstnere også har været håndværkere og omvendt. Et populært eksempel ville være Michelangelo, som var en billedhugger, en maler, men også en arkitekt, så det er svært at sætte ham i en kategori.

Billedkilder: 1, 2, 3 og 4.

Forfatter: Simon Jenkins, E-Mail

Efterlad Din Kommentar